niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasto królewskie

Kiedy znalazłam ten przepis w starym zeszycie mojej mamy, pomyślałam, że może być wart wypróbowania. Jednak ilość cukru w oryginalnym zapisie była dla mnie o wiele za duża. Zmniejszając więc proporcje, by dostosować je do upodobań moich i mojej rodziny, upiekłam placki i zrobiłam masę. Jednak próbując wszystkiego po troszku przed ostatecznym złożeniem ciasta stwierdziłam, że... jest za słodkie. Główkowałam, co tu zrobić i w końcu wpadłam na pomysł, by biszkopt przełożyć dodatkowo domowymi powidłami śliwkowymi. Intuicja mnie nie zawiodła. Teraz mogę to wykwintne ciasto polecić z czystym sumieniem - jest przepyszne! Kolorystycznie i smakowo pasuje do jesiennej aury, która już nieustannie się zbliża...



Składniki (na dużą blaszkę):
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
łyżeczka octu
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, w połowie dosypując stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać ocet, wymieszać. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec w 160 st. przez około 25 minut.
Po tym czasie biszkopt wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na pół.

Ciasto miodowe:
30 dag mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/4 szkl. cukru
1 jajko
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, jajko, miód, cukier i sodę, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec dwa placki w 180 st. przez 15 minut. (piekłam oba na raz).

Krem:
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru 
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej (ew. kilka kropel aromatu migdałowego)
3/4 kostki masła 

W szklance mleka rozrobić mąkę, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i aromatem. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i mieszając, ugotować budyń. Do ostudzonego budyniu dodawać stopniowo miękkie masło, ucierać mikserem by nie było grudek. Krem podzielić na 2 części.

Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych (mają być kwaskowate!)

Pierwsze ciasto miodowe posmarować połową kremu, przykryć jedną częścią biszkoptu. Biszkopt posmarować powidłami, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na to rozsmarować pozostały krem i przykryć drugim plackiem miodowym.

Wstawić do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej całą noc).





8 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się taki pomysł na ciasto! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, tak... z takim ciastem zdecydowanie poczułabym się jak królowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne ciasto, niesamowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście królewskie! mmm <3 mam na nie ochotę!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za miłe słowa i zachęcam do upieczenia - może jest troszkę bardziej pracochłonne, ale naprawdę proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iście królewskie cisto, wygląda baaardzo dostojnie i apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. naprawdę królewskie! wygląda szałowo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...