wtorek, 13 listopada 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym

W niedzielę na stole królowały gołąbki. Nie takie znowu zwykłe, bo z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że posmakowała mi ta wersja - na pewno nie raz ją powtórzę.
Odbiegając od tematów kulinarnych, po raz pierwszy przekonałam się, że powiedzenie "strach ma wielkie oczy" jest takie...prawdziwe. Niby niegroźna stłuczka, a jednak. Dobrze chociaż, że ucierpiało jedynie auto.. i trochę psychiki, ale już jest lepiej.



Składniki:
1 duża główka kapusty włoskiej
50 dag kaszy gryczanej
50 dag mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano

Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie. 
Kaszę wypłukać, zalać dwukrotnie większą ilością wody, posolić. Gotować przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy będzie sypka. Dodać masło.
Mięso mielone podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić przez jakieś 10 minut. Połączyć z kaszą.
Na środku każdego liścia kapusty nałożyć 2 łyżki farszu, zawijać, jak pokazałam na zdjęciach:







Ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dusić pod przykrywką przez ok. 1h.
Podawać z sosem pomidorowym albo grzybowym.





Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Jestem fanką gołąbków. Moja córka jest wegetarianką i muszę zrobić Jej gołabki z kaszą i grzybami. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pieczarkami mogą wyjść równie pyszne :) sama chciałam spróbować tej wersji - jeśli zrobisz, daj znać, jak wyszły :) również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Marzę o takich gołąbkach jak Twoje :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. gołąbki bardzo lubię ,szczególnie takie jakie robi się u mnie na świeta ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. gołąbki z kaszą gryczaną? Hm.. Brzmi ciekawie, na co dzień bowiem jadam z ryżem :)

    Dziękuję za zaproszenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też zwykle jadłam z ryżem - to był mój eksperyment z kaszą gryczaną i muszę przyznać, że taka wersja jest równie dobra :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. No i to sie nazywa zdrowe, dobre jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też lubię gołąbki z włoskiej kapusty :)są bardziej "charakterne" :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można włożyć gołąbki do naczynia i zalać sosem i dopiero dusić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można. będą wtedy nawet bardziej miękkie i z pewnością nie suche :)

      Usuń
  8. Warte sprÓbowania,jakas zmiana na talerzu...ale wybierajac między ryżem a kaszą to wole ryż .Za to moja 12letnia córka zakochala się w nich. pozdrawiam -AGNIESZKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakują córce :) Mówiąc szczerze ja również bardzo lubię tradycyjne gołąbki z ryżem, a wersję z kaszą traktuję właśnie jako takie urozmaicenie :)

      Usuń
  9. Zawsze pieklam w piecu golabki- nigdy nie gotowalam.Polewam sosem i wsadzam do piekarnika.Nigdy nie robilam z kasza i chetnie sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. W bardzo podobny sposób przygotowuję swoje gołąbki, dlatego mogę z czystym sumieniem polecić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy jak się wstawia do piekarnika golabki to należy polac je woda?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...